Wednesday, December 7, 2016

TERKINI! Gempar Bumi Di Banda Aceh, Puluhan Bangunan Musnah

INDONESIA: Gempa bumi yang berukuran 6.5 skala ritcher telah mengegarkan Banda Aceh pada pukul 6.03 pagi waktu Malaysia sehingga mengakibatkan sekurang-kurang seorang meninggal dunia dan puluhan orang dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan.

Menurut pegawai tempatan, gempa bumi itu berlaku pada waktu subuh di beberapa wilayah yang majoriti penduduknya Muslim bersedia untuk solat subuh.


Pembesar Daerah, Apriadi Achmad berkata, seorang lelaki tua telah meninggal dunia, mungkin akibat serangan jantung, dan ada kebimbangan untuk berpuluh-puluh dipercayai terperangkap di dalam rumah rosak.

"Beberapa rumah kedai dan rumah telah runtuh di daerah Pidie Jaya dan pemilik masih terperangkap di sana.
"Kami telah menggerakkan jentera berat untuk membantu, dan berharap dapat menyelamatkan orang-orang yang terperangkap," katanya.

Sementara itu, Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan Indonesia (BNPB) berkata, beberapa bangunan telah musnah akibat gempa bumi dan usaha untuk merawat mangsa yang cedera sedang dijalankan.
"Beberapa rumah dan rumah kedai di Pidie Jaya telah runtuh, terdapat penduduk yang cedera, usaha sedang dijalankan untuk menangani kesan gempa bumi," kata Dr Sutopo Purwo Nugroho, yang mengetuai Bahagian Maklumat Data dan pada BNPB.
Bagaimanapun, gempa bumi ini tidak berpotensi untuk terjadinya bencana tsunami. Penulis doakan semoga mereka semua selamat. 


TERKINI! Gempar Bumi Di Banda Aceh, Puluhan Bangunan Musnah Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.