Wednesday, November 9, 2016

PANAS! Sekian Lama Berdiam Diri, Ayai Tampil DEDAH Lagu 'Hidup Dalam Mati' Karya CIPLAK Syamel

Setelah sekian lama mendiamkan diri, penyanyi Ayai (Ilusi) akhirnya tampil mendedahkan bahawa melodi lagu Hidup Dalam Mati Nyanyian Syamel (AF 2015) merupakan karyanya yang DICIPLAK oleh penyanyi tersebut.

Menurut Ayai atau nama sebenarnya Zaharuddin Kamaruddin, 54, lagu berkenaan dihasilkannya khas untuk finalis Kilauan Emas 3 iaitu Idris berjudul Ku Kejar Bayang Mu.


Menurut Ayai, beliau menyedari perkara itu selepas konsert akhir Akademi Fantasia 2015 apabila diberitahu oleh Idris dan kesal apabila tiada seorang pun daripada pihak Syamel tampil memaklumkan perkara itu.
"Apa yang saya kesal mengapa tiada seorang daripada pihak Syamel yang memaklumkan kepada saya tentang perkara itu sejak sekian lama malah Syamel sendiri tanpa segan silu mengaku ia adalah karya ciptaannya sendiri.
"Selama ini saya hanya berdiam kerana saya mahu lihat sejauh manakah pihak-pihak terlibat hendak mengaku ia karya mereka. Bagaimanapun ada pihak menasihati saya agar menuntut keadilan kerana ia melibatkan hak cipta," katanya.
"Lagi pun saya kasihankan Syamel, saya tidak mahu kerjaya dia musnah kerana pendedahan saya ini," ujarnya.
Ayai diminta mengulas tentang lagu Hidup Dalam Mati yang dicalonkan dalam kategori Lagu Pop Terbaik di Anugerah Industri Muzik 22 (AIM 22) tertera namanya sebagai komposer bersama sedangkan selama ini semua pihak dimaklumkan karya berkenaan ialah milik Syamel.


Ayai berkata, perkara itu terbongkar selepas lagu tersebut menghadapi masalah untuk dipertandingkan ke Anugerah Juara Lagu dan Anugerah Industri Muzik 22 yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

ARTIKEL MENARIK:- WOW! Gambar TERKINI Anak Perempuan Aamir Khan Kini Usia 21 Tahun Yang Semakin COMEL

Katanya, selepas insiden itu, baharulah dia dihubungi oleh DD Music Sdn Bhd milik Edry Abdul Halim selaku penerbit untuk urusan perjanjian dan penyediaan kontrak.
"Saya gembira lagu itu menerima sambutan hangat sehingga dicalonkan ke peringkat Anugerah Planet Muzik di Singapura.
"Cuma mereka menghadapi masalah bila perkara itu diketahui oleh pihak penganjur AIM dan Muzik-Muzik yang meminta ia diselesaikan. Kerana perkara itu barulah mereka hendak melakukan rundingan," katanya.
Jelas Ayai, dia turut kesal apabila pihak DD Music tidak berbincang terlebih dahulu sebaliknya terus menyediakan kontrak untuk mengagihkan royalti sebanyak 50 peratus kepada dia tanpa apa-apa persetujuan yang dicapai.


Dia juga kecewa sehingga kini tiada seorang pun termasuk Syamel sendiri tampil untuk meminta maaf atas perkara yang  berlaku itu.

Penyanyi Syamel.
Dalam pada itu, Ayai berkata, dia tidak mempunyai sebarang niat yang tidak baik untuk mendedahkan perkara ini.

Sebaliknya dia tidak mahu gejala ciplak atau plagiat menjadi sesuatu yang diamalkan dalam industri muzik tanah air.
"Sebenarnya saya memang tidak mahu besarkan perkara ini tapi saya juga tidak mahu aktiviti ciplak menjadi satu perkara yang biasa dalam industri kita.
"Mereka seharusnya fikir dahulu tentang halal dan haram sesuatu sumber pendapatan yang diambil daripada hak orang lain," ujarnya. 

PANAS! Sekian Lama Berdiam Diri, Ayai Tampil DEDAH Lagu 'Hidup Dalam Mati' Karya CIPLAK Syamel Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.