Thursday, November 10, 2016

Dek Kenyataan Nora Danish Mengenai Pelepasan Cukai, Ini Komen Zed Zaidi Bikin SENTAP!

Baru-baru nama pelakon Nora Danish menjadi perbualan hangat netizen apabila beliau menyarankan sepuya artis tanah air mendapat pelepasan cukai bagi penampilan diri. 

Jesteru itu, pihak LHDN telah menjelaskan bahawa artis memang mendapat pelepasan cukai penampilan diri. Di samping itu, Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi mengatakan kurangnya pengetahuan menyebabkan segelintir artis di negara ini tidak mengetahui mereka sebenarnya diberi keistimewaan untuk mendapat pelepasan cukai.


Zed berkata, sesuatu pembelian melibatkan imej seseoang artis boleh mendapat pelepasan cukai namun perlu dibuktikan dengan resit sekiranyan diminta oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negari (LHDN) ketika membuat pengiystiharan cukai pendapatan.


Tambah Zed lagi, perkara berkaitan lain dengan kerjaya sebagai artis juga boleh dikenakan pelepasan cukai.
"Cadangan yang dibuat Nora Danish sebelum ini tidak salah dan LHDN memang memberi pelepasan untuk penampilan dan perkara berkaitan kerana ia adalah sebahagian daripada tugas mereka untuk kelihatan menarik.
"Cuma mungkin ada yang tidak tahu bahawa ia boleh mendapat pengecualian kerana faktor kurang maklumat tetapi mereka kena bersedia dengan bukti resit sebagai sokongan," katanya.
Bahkan, pihak Seniman telah berjumpa sendiri dengan pihak LHDN bagi mendapatkan penjelasan berhubung perkara itu selepas kenyataan Nora dimanipulasi sesetengah pihak yang mendapat perhatian hebat di laman sosial baru-baru ini.Dek Kenyataan Nora Danish Mengenai Pelepasan Cukai, Ini Komen Zed Zaidi Bikin SENTAP! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.