Wednesday, October 26, 2016

Doktor DEDAH Fakta Utama Tentang ICU Hospital Sultanah Aminah Pasti Ramai Yang Tidak Tahu!

Dari perkongsian Facebook Dr Kamarul Ariffin mendedahkan fakta tentang Wad ICU, Hospital Sultanah Aminah yang mungkin ramai yang tidak tahu. Sejak insiden kebakaran yang berlaku semalam di hospital itu, pasti ianya memberi kesan yang mendalam kepada mereka yang terlibat. Jom baca apa kata beliau.

Hospital Sultanah Aminah yang mula beroperasi pada tahun 1882 adalah sebuah hospital kerajaan yang terletak di Johor Bahru. Pada awal operasinya, ia dikenali sebagai Hospital Besar Johor Bahru dan hanya dilengkapi dengan satu wad. Pertambahan unit, fasiliti dan bangunan dibuat secara berkala.


Bangunan baru telah didirikan antara tahun 1938 sehingga 1941 untuk menanggung beban jumlah pesakit yang semakin bertambah. Bangunan berwarna merah bata ini dikenali sebagai bangunuan induk. Ia menjadikannya satu-satunya hospital yang berwarna merah di negara ini.
Pada era itu, Hospital Sultanah Aminah merupakan sebuah hospital moden yang mempunyai fasiliti yang lengkap. Antaranya unit yang menjadikan hospital ini terkenal dan gah pada era 70-an adalah Unit Rawatan Rapi(ICU).

Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Aminah adalah unit rawatan rapi pertama di Malaysia yang dibangunkan untuk sektor awam. Unit tersebut telah dibuka secara rasmi pada 3 Februari 1969, oleh Almarhum Sultan Ismail ibni Almarhum Sultan Ibrahim. Ketika pembukaannya, operasi unit ini diketuai oleh Dato’ Dr T. Sachithanandan, ketua perkhidmatan Anaesthesiologi Johor ketika itu.

BACA: SAYU! Inilah (Gambar) Jururawat Nurul Ain Yang Kini Kritikal Dalam Insiden Kebakaran Hospital Sultanah Aminah

Susulan pembukaan ICU ini, hospital-hospital kerajaan di negeri lain mula membina fasiliti unit rawatan rapi dan menjadikan unit rawatan rapi Hospital Sultanah Aminah sebagai model tanda aras. Mulai itu, jumlah unit ini terus berkembang dan sehingga 2013, dilaporkan terdapat lebih 600 katil unit rawatan rapi yang beroperasi di 49 hospital kerajaan di seluruh negara.

Kini, Hospital Sultanah Aminah adalah sebagai hospital rujukan utama bagi negeri Johor. Ia menyediakan 21 perkhidmatan klinikal, 9 perkhidmatan sokongan klinikal dan 5 perkhidmatan sokongan bukan klinikal dan 7 unit di bawah Pengurusan Hospital Sultanah Aminah.
Berita tentang kebakaran ICU Selatan, Hospital Sultanah Aminah pada 25 Oktober 2016 adalah berita yang amat mendukacitakan. Tragedi ini akan meninggalkan kesan kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung. Bertabahlah!

Semoga ini menjadi nahas terakhir di unit ICU yang mempunyai sejarah yang besar dalam perkembangan awal perkhidmatan rawatan rapi di Malaysia.

Elak sebarkan maklumat yang tidak diketahui kesahihannya. Nantikan laporan rasmi daripada pihak autoriti.

Salam Takziah

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
MedTweetMY
Medical MythBusters Malaysia

Nota: Saya lahir di Hospital Sultanah Aminah. Ayah saya pernah berkhidmat di sini. Oleh itu, saya juga terkesan.

Apapun takziah diucapkan kepada keluarga mangsa. Semoga insiden ini tidak berulang lagi pada msa akan datang.

Doktor DEDAH Fakta Utama Tentang ICU Hospital Sultanah Aminah Pasti Ramai Yang Tidak Tahu! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.