Wednesday, August 3, 2016

Dulu DICERAI. Sekarang Bila Janda, Badan Dah MANTAP Baru Kau Datang TERHEGEH Nak Rujuk Balik!!!

Setiap manusia yang diciptakan masing-masing punya kelebihan dan kekurangan tapi janganlah sebab kekurangan yang ada pada seseorang itu, kita boleh berbuat sesuka hati! Dah nama pun manusia bukan dinding, ada hati dan perasaan!

Betullah kata pepatah Sedangkan laut dan pantai pun berubah, ini kan pula hati manusia. Sebelum dapat bukan main lagi ha, lepas dapat, dah kahwin segala perubahan nyata boleh nampak!

Kisah ini telah dikongsi bersama menerusi laman Facebook Nurulbadiah Lai menceritakan tentang seorang jururawat sanggup berhenti kerja bagi mengabdikan dirinya buat suami. 


Segala pengorbanan yang dilakukan sia-sia apabila dia dimadukan suami diluar pengetahuan selama 10 tahun! Dan lebih teruk sifat suami mulai berubah dek kerana fizikal isteri yang dikatakan gemuk dan suka membanding-bandingkan sifat fizikal dengan wanita lain. Berlaku pergaduhan yang akhirnya membawa kepada penceraian!

Ikuti kisah selanjutnya:-

Kalu janda yg cantik2, mesti org mengata,mase ade suami selekeh,dh jadi janda baru pandai nk melawa. Laki dh lari baru terhegeh hegeh cari gincu.

sy nk share satu story client lama sy (ats izin)

1. During hearing case(anak dia), sy kagum sgt, usia dh hampir separuh abad tp body mcm ank dara, bergaya, kulit mulus tegang. Setiapkali hadir ke court, ex husband pon xpernah miss datang. At first place sy tak pernah sangka yg diorng dh cerai, ex husband nampak so caring.

2. Sy perasan akak ni selalu je mcm nak marah,buat tak tahu dan tak layan kat ex husband dia(mase tu x tau pon diorng dh cerai), tp bile akak ni tengok reaksi sy yg mcm tertanya tanya then dia cakap, puan nurul jgn salah sangka, akak dh cerai lama dah.


3. I was wow, bagusnye ex husband akak smpai tak pernah miss datang tengok kes anak dia. Akak tu cakap, dah gila talak, nak buat mcm mana biar dia rasa.

4. Sy ni selalu puji, akak ni cantik, akak ni bergaya,lembut orgnya,nape akak divorced. The next hearing date, after abes case kitaorng turun cafe, sembang2 sampailah bab peribadi. Dia bawak keluar satu pic lama dari dlm beg, it was her and her ex husband. I was shocked!! Hitam,gemuk. Tak make up langsung, berkain batik, selekeh. While man standing next to her quite handsome.

5. 15 years akak abdikan diri dgn suami. Keje nurse berhenti laki suruh. Duduk umah jaga anak. Duit tak de. Laki beri cukup2 makan. Tak ada lebih langsung utk beli baju baru, alat solek or akak keluar jln2. Duduk umah je jaga anak, laki lak sesuka hati keluar nk kwn2. Akak sabar je, akak beranak setahun sorang, -4 orang anak. Letih tuhan je tau.

6. Laki akak start berubah bila akak jadi gemuk, bukan sengaja, tapi tiap2 tahun beranak xsempat nk kurus. Akak nk keluar jogging xde org nk tinggal anak, nak beli ubat kurus, jamu duit tak de, nk melawa duit tak ada.

7. Laki lak elok je beli brg baru, baju baru, tapi tak buat balik kt bini. Selepas laki naik pangkat, laki dia dh start menghina. Awk duduk rumah, selekeh tak macam org opis saya. Laki duk start bandingkan dia, hina tubuh badan dan smpai satu mase, berbulan bulan dia x disentuh.

8. Akak ni nekad nk goda semula laki dia, so lepas je lahirkan anak keempat,dia belajar menjahit. Bawak keempat anak kt balairaya pergi belajar menjahit. Laki nk tolong? harem. Mengutuk adalah. Lepas belajar jahit, akak ni amik upah jahit. Adalah duit skit, bolehlah beli baju baru sehelai dua.

9. Dalam duk usaha nk pikat hati laki, tup tup kantoi laki menikah sorang lagi dekat thailand. Sedih tak terkata, terasa begitu hina, sudahlah nafkah culas, bkn kaya pon, nak beli baju kata tak ada duit, tapi bleh kawen lagi satu. Bini baru kerja satu opis. Anak dara, cantik dan bergaya.

10. Akak ni redho, cube sedaya upaya selamatkan perkahwinan walaupon lepas tu laki dh jarang bermalam. Paling teruk bila madu dapat anak seorng, nafkah tak diberikan terus. Akak ni kerja menjahit sara anak2, balik je umah dia, laki akn bandingkan dgn madu yg cantik,pandai jaga badan, pandai segala serbi.

11. Sejak ada bini baru, laki dh pandai naik tangan, kadang2 laki bermalam kt umah dia, bini baru dtg suruh balik sana, laki akn balik and tinggalkan dia sorang2. Sepuloh tahun akak ni dimadukan.

12. Hari sebelum dia diceraikan diaorng bergaduh,pasal nafkah kewangan dan juga nafkah batin yg dh lama suami tak tunaikan. Bila gaduh ade tengking menengking. Dan akak ni tak tertahan mintak cerai. Mase tu suami dia menghina, bagitau kalulah lembu dengan dia, lagi sanggup tidur dgn lembu. Lepas laki dia ckp cmtu, Allah telah hadirkan perasaan benci teramat pd laki dia smpaikn pertama kali dlm hidup dia mintak cerai.

13. Suami dia dgn mudah menceraikan dia, selepas kene cerai, laki siap cakap, aku nk tengok sejauh mana kau boleh pergi tanpa aku, kalu nk ak rujuk balik, jgn lupa dtg umah xxx(madu) sebelum tamat tempoh iddah, lepas dh tamat tempoh iddah aku tak kuasa dah nk layan rujuk ngn kau.

14. Terasa terhina, akak ni tak menoleh kebelakang. Angkat kaki, balik kg bina hidup baru. Bukak kedai jahit, now dh ade ramai kakitangan. Rezeki makin byk, duit byk hidup tenang.

15. Lepas dia dah agak kaya, madu tak puas hati, paksa jugak ex laki buat bisnes, buat loan, buat bisnes kedai makan. Lingkup. Sekarang menanggung hutang dgn bank. Dari pakai harrier now dah downgrade to viva. Sekejap je Allah tarik.

16. Skrng akak dh kurus dh cntik duit banyak, giliran madu lak hidup susah main ngn anak2 kecik. Madu dulu yg kurus dh gemuk, tambah pakej lagi madu dia ni pandai menjawab, kalu tak kene abes pinggan mangkuk dilempar.

17. Masa sy handle kes akak tu, dh almost 3 tahun ex laki dia duk kejar, nak rujuk semula, caring dan terlampau baik, tapi akak ni bolayan. Tunggu depan pintu, tunggu kat tangga rumah, kat mana2 nampak je ex laki mcm org x betul. Gila talak.

18. Sempat lg akak ni gurau, akak ni puan nurul termasuk dlm salah sorng janda yg xde laki baru pandai nk melawa, org duk mengata kite xpandai jaga laki, laki dh lari baru nk bergaya. Tapi org tak tau, kita jadi mayat hidup sebab ade laki tak guna, miskin tapi ada nafsu dan citarasa tinggi tapi tak menyumbang apa2 kecuali air mani buat kite beranak tiap2 tahun pastu bkn nk berterima kasih tapi dijadikan modal pulak nak menghina isteri. Baik hidup sendiri, ada duit sendiri tak payah menanggung biawak kt rumah. Tergelak sy dgr akak ni cakap.

19. Dah ada yg baru, yg lama dibuang. Sekejap je huru hara hidup. Biarkan dia rasa kata akak ni.

Semoga kisah ini menjadi teladan buat semua. Terkesan pada kata-katanya itu, Miskin tetapi nafsu dan citarasa tinggi tidak menyumbang apa-apa. Semoga suami kita, anak-anak kita, saudara lelaki kita menjadi suami yang bertanggungjawab dan baik pada isterinya.

Dulu DICERAI. Sekarang Bila Janda, Badan Dah MANTAP Baru Kau Datang TERHEGEH Nak Rujuk Balik!!! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Media PenMerah

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.