Thursday, June 23, 2016

Mek Ni Sakit, Luka Ni Pedih... Luah Nenek Setelah Kaki Putus Dipotong Penyamun Bikin SEBAK!!!

KOTA BHARU - “Mek ni sakit, luka ni pedih, rasa pelik takdok (tiada) kaki,” luah warga emas, Mek Som Mat Diah, 89, yang kaki kirinya terpaksa dipotong sehingga paras betis selepas bahagian yang terputus tidak boleh disambung semula kerana risiko jangkitan kuman.

Kisah gempar Mek Som itu menarik perhatian netizen apabila pada usia tuanya terpaksa menahan kesakitan selepas kaki kirinya ditetak seorang remaja lelaki dalam kejadian samun di rumahnya, di Kampung Tanjung Rendang, Lemal, Pasir Mas.

Wanita warga emas itu kemudiannya menjalani rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian dan selamat menjalani pembedahan kira-kira dua jam bermula 9.30 malam kelmarin bagi merawat kaki yang terputus itu.

Terdahulu, Mek Som menerima kunjungan Presiden Persatuan Orang Kota Bharu (POKB), Datuk Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohamad, hadir bersama wakil lain di Wad Ortopedik HUSM, semalam.


Dalam lawatan tersebut, Sheikh Ahmad Dusuki berkata, satu penyelesaian jangka panjang perlu dilaksanakan supaya bilangan penagih dadah berkurangan dalam memastikan masyarakat selamat daripada ancaman jenayah.
“Apa yang berlaku kepada Mek Som perlu dijadikan isyarat kepada semua pihak supaya bersatu hati dan berganding bahu bagi menyelesaikan masalah masyarakat.
“Pihak POKB berterima kasih kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana mengambil tindakan segera menangkap suspek dan kami menggesa penjenayah ini dikenakan tindakan undang-undang segera serta setimpal supaya dapat beri peringatan kepada orang lain,” katanya.
Menurutnya, POKB sedia bekerjasama dengan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) untuk menganjurkan seminar kesedaran dalam kalangan anak muda di Kelantan terutama mengenai bahaya pengambilan pil kuda dan syabu memandangkan peratusan mereka bertambah serta membimbangkan.


POKB kemudiannya menyampaikan sumbangan kecemasan sebanyak RM1,000 bagi meringankan beban Mek Som.

Pihaknya juga menjadikan Mek Som sebagai ibu angkat POKB dan sedia membantu warga emas berkenaan termasuk pemberian kerusi roda, kaki palsu dan latihan fisioterapi serta kelengkapan lain.

Mendekati ahli keluarga berkenaan, cucu saudaranya, Mustafa Yusof ketika ditemui memberitahu, kesihatan Mek Som kini semakin baik dan masih menunggu keputusan hospital, sama ada dia dibenarkan pulang dalam waktu terdekat ini.
“Alhamdulillah syukur, pada mulanya kami agak keberatan untuk benarkan pihak hospital memotong kaki Tok Som, kerana risaukan kesihatan beliau. Tetapi setibanya saya di hospital pagi tadi (semalam), semuanya telah selesai. Tok Som pun dalam keadaan baik,” katanya.

Mustafa berkata, walaupun kaki kiri neneknya itu dipotong sehingga paras betis, Mek Som kelihatan tetap tabah dan tenang.
“Tok Som sihat, berbual dengan semua yang hadir. Makan pun tidak ada masalah. Kami telah berbincang untuk menjaga Tok Tom selepas ini,” katanya.

Mek Ni Sakit, Luka Ni Pedih... Luah Nenek Setelah Kaki Putus Dipotong Penyamun Bikin SEBAK!!! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.