Monday, May 30, 2016

Punca Sebenar Jambatan Runtuh Di Cameron Highland, 6 Kenderaan Hanyut!

CAMERON HIGHLANDS: Banjir kilat selama sejam di tanah tinggi ini awal pagi semalam menyebabkan sebuah jambatan menghubungkan perkampungan Orang Asli runtuh manakala tiga kereta dan tiga motosikal dihanyutkan arus.

Dalam kejadian itu bermula kira-kira jam 2.30 pagi, sebuah kereta milik pelancong turut rosak akibat dihempap pokok manakala beberapa rumah penduduk turut dinaiki air setinggi lebih kurang 0.3 meter. Menurut Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, Deputi Superintendan Zainal Abidin Othman, sebuah jambatan yang menghubungkan jalan raya utama dengan perkampungan Orang Asli Pos Terisu di Batu 49, Kuala Terla, runtuh, selepas dilanda arus deras Sungai Ulu Telom.
"Dipercayai lokasi jambatan yang runtuh adalah tempat di mana laluan arus dua anak sungai iaitu Sungai Tringkap dan Sungai Kuala Terla bertembung masuk ke sungai utama iaitu Sungai Ulu Telom yang terletaknya jambatan itu.
"Dalam pada itu, penduduk sekitar bergotong-royong dengan menggunakan besi untuk dijadikan laluan sementara kegunaan motosikal bagi menggantikan jambatan berkenaan," katanya. 

Beliau berkata, tiga kereta dan tiga motosikal yang hanyut itu pula berlaku di Jalan Kolam Air, Brinchang, dengan semua kenderaan itu mengalami kerosakan akibat dimasuki air. 


Katanya, tiada kecederaan atau kemalangan jiwa berlaku selain tiada penduduk dipindahkan manakala air surut kira-kira sejam kemudian.

Sumber Berita Harian

Punca Sebenar Jambatan Runtuh Di Cameron Highland, 6 Kenderaan Hanyut! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.