Sunday, March 27, 2016

Permintaan Terakhir Seorang Anak Kecil Buat Ibu Sebelum Temui Ajal Sangat Menyayat Hati!

Kisah ini menceritakan tentang kesungguhan dan ketabahan seorang anak yang masih kecil lagi untuk menyelamatkan ibunya dari berterusan dan bergelumang dengan dosa. 

Permintaan Terakhir Seorang Anak Kecil Buat Ibu Sebelum Temui Ajal Sangat Menyayat Hati!


Kelahiran seorang anak itu merupakan anugerah dari tuhan yang paling berharga dan harta yang tiada nilai tandingnya dalam kehidupan. Buktinya dengan doa anak soleh, ianya merupakan pembela serta pembantu bagi ibu-bapa yang telah meninggal dunia.

Perkongsian dari kisah sahabat lain:

Cerita ini kisah benar yg diceritakan abang seguru.

Hari ini saya mandikan dua jenazah. Jenazah yg pertama adalah seorang bayi keguguran dan hanya baru berusia 6 bulan tetapi dah cukup sifatnya. Yg kedua, saya mandikan anak kecil baru berusia 11tahun.

Saya nak share dengan teman2 pasal anak kecil yg mulia ini. Anak ini anak yatim. Hanya ada ibu tunggal, mak saudara dan dua adik perempuan yg masih kecil. Bapanya meninggal empat tahun yg lalu. Diagnosis (punca) kematian anak ini adalah demam panas. Yg menarik nak dikongsi adalah cerita ibu saudaranya tentang kisah beberapa hari sebelum arwah “pergi buat selamanya”.

Arwah asyik mengira duit2 raya yang diperolehinya. Kadang2 sampai lima kali sehari sehingga ditegur oleh ibu saudaranya. Apabila ditanya, abang nak beli apa? Ditanya kembali kepada ibu saudaranya. Maksu, cukup tak duit ni nak beli baju kurung ibu dgn tudung?

Permintaan Terakhir Seorang Anak Kecil Buat Ibu Sebelum Temui Ajal Sangat Menyayat Hati!
Gambar Hiasan.
Ibu saudaranya bertanya, kenapa? Anak kecil ini menjawab. dia takut kalau dia mati, tapi ibunya tidak menutup aurat dan tidak berhijab sedangkan dia anak lelaki sulung. Ibu saudara hanya mampu terdiam dan mengalirkan air mata.

Hari ini semasa dia meninggal dunia, anak itu meninggalkan semua duit rayanya bersama sekeping nota.

“Ibuku sayang, duit yg along tinggalkan ini utk ibu. Ibu gunalah utk beli baju kurung yg tidak terbelah. Along harap sangat ibu beli dan pakai tudung. Bukan tudung yg nampak rambut tapi hanya nampak wajah ibu yg cantik shj. Along syg ibu, Along tak nak ibu masuk neraka. Ustazah kata, kalau tak tutup aurat nanti kepala akan dibakar. Along taknak ibu dibakar api neraka. Along sygkan ibu dan family kita semua. Sayang Ibu, ALONG”.

Permintaan Terakhir Seorang Anak Kecil Buat Ibu Sebelum Temui Ajal Sangat Menyayat Hati!
Gambar Hiasan.
Kalau anak sekecil ini, takut akan api neraka takkan kita tidak terasa akan bahangnya dan masih sanggup melakukan dosa kepada NYA. Wallahualam.

Al Fatihah buat Along Muhammad Fiqry. Terima kasih kepada Mak Su yg sudi share cerita ini selepas saya kafankan jenazah along sebentar tadi. Moga Allah ampunkan dosa Along, ibunya dan kita semua. Al Fatihah!

Anak kecil ini lebih mengerti tentang dosa dan pahala. Marilah kita mengambil iktibar dari kisah ini dan menitik beratkan penjagaan aurat kerana ianya merupakan kewajipan untuk kita yang beragama islam.

LAGI ARTIKEL MENARIK:-
Permintaan Terakhir Seorang Anak Kecil Buat Ibu Sebelum Temui Ajal Sangat Menyayat Hati! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.