Monday, February 1, 2016

Mukhriz Gesa 14 Ketua Umno Bahagian Mohon Maaf Kepada Sultan!

ALOR SETAR: Datuk Seri Mukhriz Mahathir menjelaskan tindakan beberapa pemimpin Umno negeri yang mendesaknya supaya  berundur dianggap tidak bertanggungjawab ketika rakyat Kedah sedang bergembira meraikan ulang tahun keputeraan Sultan Kedah yang ke-88.


Dalam satu kenyataan pada Ahad, Mukhriz berkata perbuatan kumpulan itu telah mencemar pelbagai acara sambutan ulang tahun keputeraan Sultan Kedah.
“Di saat rakyat Kedah sedang bergembira meraikan ulang tahun keputeraan Sultan Kedah yang ke-88, sekumpulan pemimpin Umno negeri ini telah bertindak mendesak saya berundur dari jawatan menteri besar.
“Tindakan 12 ketua bahagian dan dua timbalan ketua bahagian mengheret sama ketua-ketua sayap dan pemimpin muda dalam Umno mengadakan sidang media di Alor Setar pada 20 Januari lalu adalah tidak bertanggungjawab.
"Malah, sebahagian daripada mereka yang hadir pada sidang akhbar itu memberitahu saya bahawa mereka tidak dimaklumkan mengenai tujuan dan butiran kenyataan yang dibuat," jelasnya.
Mukhriz Gesa 14 Ketua Umno Bahagian Mohon Maaf Kepada Sultan!

Mukhriz berkata, turut mendukacitakan, enam daripada sembilan exco tidak menghadiri Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kedah pada 27 Januari lalu.
“Ini jelas sekali menyalahi peraturan pelantikan mereka sebagai penjawat awam dan ingkar dengan sumpah jawatan yang diangkat di hadapan Raja Pemerintah, seperti yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Kedah.
“Sebagai exco, keengganan menghadiri Mesyuarat Exco menjejaskan proses pentadbiran dan perancangan yang telah diatur kerajaan negeri dalam melaksanakan program dan aktiviti pembangunan untuk rakyat,” katanya.
Mukhriz Gesa 14 Ketua Umno Bahagian Mohon Maaf Kepada Sultan!

Tambah Mukhriz,  Ahli-Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah juga memaklumkan turut murka dengan keingkaran Exco berkenaan.
"Sebagai pengerusi Umno Kedah dan Menteri Besar, saya telah dimaklumkan bahawa Sultan dan Ahli-Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah tersinggung dengan tindakan kumpulan itu," jelas Mukhriz.
Mukhriz berkata sebagai pengerusi Umno negeri itu, beliau telah memohon ampun kepada Sultan Kedah dan Ahli-Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

Mukhriz Gesa 14 Ketua Umno Bahagian Mohon Maaf Kepada Sultan!

Beliau menggesa 14 ketua Umno bahagian, yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam sidang akhbar tersebut dan enam anggota Exco, yang tidak hadir semasa mesyuarat mingguan segera memohon maaf kepada Sultan Kedah dan Ahli-Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah.
“Sehingga kemelut ini selesai setiap ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Ahli Dewan Undangan Negeri melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan seperti termaktub dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Kedah,” katanya.
Pada 20 Januari lalu, Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah sepakat mengumumkan pendirian hilang kepercayaan terhadap Mukhriz dalam satu sidang media selepas perjumpaan tertutup yang turut dihadiri 14 ketua bahagian.

Sumber Mstar Online

LAGI ARTIKEL MENARIK:-


Mukhriz Gesa 14 Ketua Umno Bahagian Mohon Maaf Kepada Sultan! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Media PenMerah

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.