Tuesday, February 2, 2016

Jabatan Meteorologi Malaysia Nafi Suhu Sejuk Bakal Melanda Negara

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menafikan berita kononnya suhu sejuk mencecah 20 darjah celsius akan melanda negara, terutamanya di Kelantan dan Perak sepanjang bulan ini.


Menurut kenyataan media MetMalaysia pada Isnin, berdasarkan pada suhu minimum dialami negara sepanjang bulan lepas, keadaan suhu sepanjang bulan ini dijangka tidak akan turun ke 20 darjah celsius.
"MetMalaysia menjangkakan keadaan sama akan berlarutan sehingga bulan Jun.
"Sehubungan itu suhu minimum dijangka tidak akan menurun ke 20 darjah celsius sepanjang Februari 2016 seperti yang dilaporkan dalam akhbar," kata  kenyataan itu.
Jabatan Meteorologi Malaysia Nafi Suhu Sejuk Bakal Melanda Negara

Menurut jabatan itu, suhu Malaysia yang beriklim tropika secara amnya adalah antara 22 darjah celsius sebelah subuh dan 35 darjah celsius pada lewat petang.
"Secara amnya suhu minimum pada bulan lepas (Januari) didapati lebih panas dari biasa antara satu hingga dua darjah celsius.
"Malah, suhu terendah pada bulan lepas adalah lebih tinggi dari rekod suhu terendah jangka panjang bagi bulan itu," menurut kenyataan itu.
Jabatan itu menyatakan peningkatan tersebut selari dengan jangkaan awal kesan fenomena El Nino kuat yang menyebabkan peningkatan suhu antara 1.5 hingga 2.0 darjah celsius.

MetMalaysia sentiasa memantau perkembangan, dan sebarang maklumat terkini boleh diperolehi melalui talian hotline 1-300-22-1638 atau menerusi laman sesawang dan media sosial rasmi.

Jabatan Meteorologi Malaysia Nafi Suhu Sejuk Bakal Melanda Negara

Sebuah akhbar pada Isnin melaporkan Semenanjung Malaysia terutamanya di Kelantan dan Perak dijangka menikmati cuaca sejuk dan nyaman apabila suhu dijangka turun hingga ke 20 darjah celsius sepanjang Februari.

Sumber Mstar Online 

Jabatan Meteorologi Malaysia Nafi Suhu Sejuk Bakal Melanda Negara Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.