Thursday, January 7, 2016

PANAS! Penjawat Awam Terima Padah Burukkan Najib Dan Ahmad Maslan Di Facebook

Gara-gara memuat naik kenyataan negatif mengenai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Dato' Ahmad Maslan di Facebook, seorang penjawat awam wanita menerima surat tunjuk sebab dari Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. 

Nadia Liana Mohd Rashidi, menerima surat itu kelmarin yang memberinya tempoh selama 7 hari untuk memberi sebab mengapa beliau tidak boleh dikenakan tindakan tatatertib.

Dalam surat yang ditandatangan oleh pegawai Kemas, Ahmad Mazuki Salleh, mana-mana penjawat awam yang ingin membuat kenyataan di media sosial hendaklah mendapatkan kebenaran bertulis dari pihak menterinya terlebih dahulu. 


PANAS! Penjawat Awam Terima Padah Burukkan Najib Dan Ahmad Maslan Di Facebook
"Sebagai seorang penjawat awam, beliau seharusnya tahu peraturan-peraturan pegawai awam yang perlu dipatuhi. Kenyataan beliau di Facebook itu boleh mendatangkan prasangka / persepsi buruk dan boleh memalukan / memburukkan nama Jabatan, Kerajaan dan khususnya Perkhidmatan Awam.
"Tindakan beliau yang tidak bertanggungjawab itu boleh dikenakan tindakan tatatertib di bawah Perkara 4(2), Perkara 19(1) dan 19(2) Bab D: Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993," katanya.

PANAS! Penjawat Awam Terima Padah Burukkan Najib Dan Ahmad Maslan Di Facebook

Surat tersebut viral di media sosial dan mendapat perhatian dari netizen yang rata-ratanya menganggap tiada lagi kebebasan bersuara bagi penjawat awam.

PANAS! Penjawat Awam Terima Padah Burukkan Najib Dan Ahmad Maslan Di Facebook Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.