Tuesday, January 26, 2016

GEMPAR! ISIS Beri Amaran Kepada Malaysia

KUALA LUMPUR: Wakil militan Negara Islam (IS) menghantar mesej amaran kepada Malaysia susulan usaha memerangi kumpulan itu giat diadakan di negara ini.

Menerusi rakaman video yang disiarkan dalam dalam Bahasa Malaysia, unit militan IS Malaysia-Indonesia yang dipanggil Katibah Nusantara mengancam untuk membalas dendam berikutan penangkapan ahli-ahlinya.


Bertajuk "Mesej Awam Kepada Malaysia" video yang memberi amaran: "Jika anda tangkap kami, kami akan terus meningkat bilangan anggota, tapi jika anda biarkan kami...kita akan lebih dekat dengan matlamat untuk membawa kembali kedaulatan khalifah.
"Mereka yang menamakan kami sebagai Khawarij (ingkar), Daesh (nama lain IS) dan juga sebagai agen Mossad sebenarnya Syiah dan sekutunya.
"Kami tidak akan tunduk kepada sistem demokrasi tadbir urus kerana kami hanya akan mengikut undang-undang Allah."
GEMPAR! ISIS Beri Amaran Kepada Malaysia

Selain itu terdapat satu lagi video yang menyeru 'saudara' Katibah dari Somalia iaitu Al-Shabaab untuk menyertai kumpulan mereka.

Dalam video yang berdurasi lebih seminit itu, militan Katibah berkenaan yang fasih bercakap dalam Bahasa Malaysia menggesa rakan mereka dalam Al-Shabaab untuk menyertai IS dan jihad mereka.

Video itu menunjukkan ahli Katibah, Abdul Halid Dari menggesa mereka untuk mengikrarkan kesetiaan kepada pemimpin IS, Abu Bakr Al-Baghdadi dan menyertai perjuangan "sebenar" di Syria sambil diperhatikan seorang lagi rakan militan, Mohd Nizam Arifin.

Abdul Halid juga menyebut mengenai ajaran Nabi Muhammad saw bagi meyakinkan pejuang di Somalia untuk menyertai IS.

Pengarah Bahagian Anti Pengganas, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin berkata, ancaman dan cabaran kepada kerajaan Malaysia itu mencerminkan pendirian kurang ajar kumpulan Katibah berkenaan.
"Ia juga membuktikan bahawa IS, terutamanya golongan Katibah memandang negara kita sebagai sekular dan oleh itu menjadikan kerajaan dan rakyat sebagai sasaran.
"Tidak syak lagi ia sebagai langkah membalas dendam terhadap tindakan pasukan keselamatan kami kepada mereka," katanya kepada The Star pada Ahad.
Beliau berkata bahagian anti pengganas akan lebih berhati-hati kerana serangan boleh berlaku pada bila-bila masa.
"Kita perlu sentiasa berjaga-jaga dan tidak mampu untuk membiarkan pengawal kami ke bawah," katanya.
Berhubung video yang ditujukan kepada Somalia, Ayob Khan berkata walaupun ia mempunyai sarikata dalam bahasa Arab, hakikatnya ialah Abdul Halid bercakap dalam bahasa Melayu dan beliau mengesyaki terdapat juga rakyat Malaysia yang menganggotai Al-Shabaab.
"Ini adalah satu perkembangan baru yang menunjukkan lebih ramai penglibatan rakyat Malaysia dalam kumpulan pengganas," katanya.
Sumber Mstar Online 

LAGI ARTIKEL MENARIK:-

1) GEMPAR! Hukuman Penjara Yang Dikenakan Ke Atas Lelaki Ini Bakal Buat Anda Terlopong... Perghhh MENGEJUTKAN!

2) Polis Gertak Kami 'Tak Payah Solat La' Di AJL30... Lelaki Bengang Dedah Perkara Sebenar, HARAM JADAH!

GEMPAR! ISIS Beri Amaran Kepada Malaysia Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.