Thursday, December 17, 2015

Luahan Kerinduan Sultan Johor Buat Almarhum Tunku Jalil - SEBAK!

Luahan Kerinduan Sultan Johor Buat Almarhum Tunku Jalil - SEBAK!

Kesedihan akan kemangkatan Tunku Jalil masih lagi dirasai buat rakyat jelata terutama sekali bagi negeri Johor. Apa lagi buat keluarga Almarhum Tunku Jalil.

Selepas luahan MERUNTUN JIWA! Warkah Pilu Raja Zarith Sofiah Buat Almarhum Tunku Jalil dibuat oleh Permaisuri Johor dibuat baru-baru ini kini Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pula meluahkan kerinduan buat anakandanya itu.

Luahan kerinduan itu telah dibuat menerusi laman Facebook rasminya Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

"Telah 12 hari berlalu semenjak anakanda saya, Almarhum Tunku Abdul Jalil, Tunku Laksamana Johor, meninggalkan kita.

Saya dan keluarga ingin merakamkan penghargaan kami kepada anda semua yang telah berdoa dan menghantar ucapan takziah buat Almarhum dan kami sekeluarga.

Saya juga sesungguhnya amat menghargai serta Menjunjung setinggi kasih keatas Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Yang di-Pertuan Negeri Pahang Darul Makmur, Sultan Ahmad Shah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar, kerana telah Mencemar Duli turut bersama sewaktu pemakaman Almarhum.

Saya juga ingin merakamkan penghargaan saya kepada Paduka-Paduka Kekanda dan Adinda Sultan-Sultan yang lain diatas ucapan takziah yang telah diterima dan diatas keberangkatan wakil masing-masing. 

Terima kasih juga kepada ahli-ahli majlis eksekutif, menteri-menteri, orang-orang kenamaan asing, kaum kerabat, rakan-rakan, Bangsa Johor, dan semua rakyat Malaysia, yang telah hadir memberi penghormataan terakhir kepada Almarhum.

"Ia sesungguhnya satu masa yang pedih buat keluarga kami untuk menghadapi apa yang berlaku walaupun kami menyimpan semua memori indah tentangnya.

Perasaan kasih yang telah ditunjuk dan dikongsi oleh anda semua terhadap Almarhum sangat mendalam dan mengesankan, dan telah membantu melegakan hati kami yang berduka ini.

Sebagai seorang bapa, kesakitan kehilangan seorang anak adalah amat memeritkan. Tiada ibu atau bapa yang patut mengebumikan anak mereka, namun, Allah juga Yang Maha Mengetahui.

Almarhum merupakan seorang yang rendah diri, baik hati dan penyayang, dan saya amat berbangga dengannya. Walaupun disaat-saat terakhirnya, Almarhum sedang menanggung kesakitan yang amat sangat, kebimbangannya bukan tentang dirinya sendiri tetapi tentang kami semua.

Senyumannya menyinari kehidupan kami dan walaupun dia telah meninggalkan kami sebelum kami bersedia melepaskannya, dia akan terus kekal didalam hati kami selama-lamanya.

Saya berharap Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor yang mana telah diasaskan oleh Almarhum bagi membantu mereka yang menderita dari kanser akan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia, tua dan muda, yang sedang bergelut dengan penyakit tersebut.

Lil sesungguhnya istimewa dan tidak akan dilupakan. Mama, abang-abang, kakak, adik-adik Lil dan Babah, akan mengingati Lil sepanjang hayat kami.

Al-Fatihah."- Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor.

‪#‎sultanibrahimofficial‬ 
‪#‎sultanjohor‬ 
‪#‎luaskankuasamu‬ 
‪#‎jdt‬ 
‪#‎muafakatbangsajohor‬
‪#‎royaljohor‬ 
‪#‎sultanjohordanrakyatberpisahtiada‬

Tunku Jalil, yang merupakan Tunku Laksamana Johor, mangkat pada 5 Disember 2015 yang lalu akibat kanser hati.

Luahan Kerinduan Sultan Johor Buat Almarhum Tunku Jalil - SEBAK! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.