Monday, December 28, 2015

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!

Walaupun kehilangan kedua-tangannya dalam kemalangan ketika ia masih kecil, petani dari negara China Chen Xingyin tidak membenarkan kecacatannya itu menjadi penghalang untuk beliau bekerja keras dan menjalani kehidupan seperti manusia normal yang lain. Berusia 48 tahun dari bandar Chongqing , Chen menggunakan mulut dan kakinya untuk bekerja malah menguruskan dan menjaga ibunya yang berusia 91 tahun.

Cerita mengharukan Chen baru-baru ini menarik perhatian netizen China, dan dia telah menjadi tajuk utama sejak itu. “Saya mempunyai kaki yang baik walaupun saya tidak mempunyai tangan,” katanya kepada media China. Beliau menentang sekeras-kerasnya idea mengemis untuk wang di stesen kereta api di bandar ini, walaupun pengemis berjaya mendapat sumber pendapatan lebih banyak daripada dirinya. Sebaliknya, Chen berkata, dia lebih suka bekerja untuk hidup, dan dia menggunakan pendapatan untuk menjaga ibu yang sudah tua.

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!

Chen kehilangan tangannya dalam kemalangan elektrik ketika dia hanya berusia tujuh tahun. Dua adik-beradik beliau berkahwin apabila dia berusia 14, dan bapanya dan abangnya meninggal dunia sebelum beliau mencapai usis 22 tahun. Sejak itu, beliau telah mengajar dirinya untuk memasak, berladang, dan melakukan kerja-kerja rumah dengan menggunakan kaki dan mulutnya. Dia juga boleh memotong kayu dan menyalakan api dengan jari kakinya. Ia membina kandang-kandang khidzir dan ayam, juga menanam beberapa jenis tanaman. Dia memiliki 20 ekor kambing dan dia mengembala haiwan tersebut meragut setiap petang.

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!

Chen telah menjadi sangat sakit untuk beberapa bulan lepas. Kerana itu Chen telah memasak makanan dan memberikan ubat-ubatan kepada ibunya tiga kali sehari. Dengan hanya memegang sudu menerusi mulutnya, Chen menyuap makanan untuk si ibu dengan penuh kasih sayang. Walaupun kakaknya telah menawarkan untuk membantu beliau, dia berkata dia mahu melakukannya sendiri, kerana dia seorang lelaki tunggal tanpa banyak masalah. Daya tahan lelaki itu adalah benar-benar terpuji!

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!

Jiran tertangga kagum dengan semangat dan keberanian yang tidak pernah padam yang ada pada Chen. “Walaupun dia tidak mempunyai tangan, beliau masih bekerja lebih cepat daripada kebanyakan orang,” kata seorang penduduk kampung. Dan pengguna media sosial di China turut berasa kagum apabila melihat imej bagaimana Chen menguruskan kerja-kerja hariannya. “Dalam beberapa cara, kakinya kelihatan lebih berguna daripada tangan saya,” pengguna yang menulis. “Apa yang saya hormati tentang dia yang paling adalah bagaimana dia bekerja keras untuk menjadikan kehidupan sendiri lebih baik dan bukannya bergantung kepada bantuan daripada orang lain.”

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!!
“Saya rasa seperti menangis apabila saya melihat gambar beliau menyuapkan makanan kepada ibunya,” satu lagi menulis.
“Orang seperti dia berhak mendapat perhatian lebih dan seharusnya menjadi contoh kita.” Seseorang mengulas. “Saya mendoakan kebahagiaannya.”
Semoga kisah yang dikongsikan ini dijadikan pengajaran buat kita semua yang bergelar seorang anak. Seorang ibu mampu menjaga ramai anak sedangkan seorang anak belum tentu menjaga seorang ibu.  HARGAILAH mereka! 

Kisah Menyentuh Hati! Lihat Aksi Pemuda Ini... SUBHANALLAH!! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.