Thursday, November 19, 2015

Terbongkar! Rupanya Inilah Cara Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris Didik Anak

Terbongkar! Rupanya Inilah Cara Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris Didik Anak

Diperolehi dari FB kepunyaan Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris. Berikut disiarkan semula kenyataan beliau tentang cara dia dan isterinya mendidik anak-anak. 

Sesuatu yang menarik untuk kita kongsikan bersama-sama. 

Terima kasih Datuk & Datin. 

1. Datuk dan Datin tak pernah bagi handphone, tab, gajet-gajet kepada anak-anak. Jadual anak-anak penuh dgn masa belajar bahasa Cina, India, Inggeris, mengaji dan lain-lain. Masa lebih akan diluangkan bersama keluarga.  

2. Anak-anak dibolehkan menonton TV pada hari Sabtu dan dua jam sahaja.  

3. Setiap kali makan dirumah akan makan bersama-sama duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sebagai syarat ada dalam rumah (kadang-kadang orang guna untuk berlakon)  

4. Datuk kerja bawa bekal dan wajib untuk anak-anak bawa bawa bekal juga.  Isteri yang masak, bibik hanya membantu. Sebab Datuk percaya air tangan seorang ibu kepada anak-anak dan isteri sangat bagus.

5. Anak-anak sekolah swasta. Datuk hanya bagi duit belanja RM2 kalau nak beli aiskrim/apa2. Sedangkn ibu bapa kepada kawan-kawan beri RM10/hari.

4. Datuk akan bawa anak-anak ke rumah anak yatim dua bulan sekali utk anak-anak tidur sana & rasai sama-sama kehidupan susah senang anak yatim yang tiada ibu bapa dan tengok sendiri perasaan mereka bila terima sumbangan.

5. Datuk akan pastikan anak-anak tahu rasa susahnya nak cari duit. Latih anak-anak alami sendiri. Bila anak-anak dah besar kalau nak kereta kena rasa dulu jadi pekerja stor dan ujian-ujian dari Datuk.  
6. Masalah bila anak-anak berkumpul dengan sepupu mereka atau bila berada dalama keluarga besar ialah mereka akan persoalkan tak ada mainan itu ini, sebab Datuk tak nak latih mudahnya dapat sesuatu dan hidup dalam kemewahan.  

7. Datuk percaya anak-anak yang berkualiti, bagus datangnya dari  didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dalam kehidupan anak-anak. Guru sekolah itu yg kedua. Bukan kita suh guru2 100% didik anak kita. Kita cuma usaha sekolahkan anak-anak dengan bagus.  

8. Datin percaya setiap anak ada kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pada anak-anak.

Terbongkar! Rupanya Inilah Cara Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris Didik Anak Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.