Tuesday, October 13, 2015

Pesan Buat Pengantin, TOLONG Jangan Buat Macam Ni!!

Pesan Buat Pengantin, TOLONG Jangan Buat Macam Ni!!

Kecoh jadinya apabila sebuah gambar memaparkan sepasang pengantin yang baharu sahaja bernikah menunaikan solat sunat bersama mendapat kritikan hebat daripada pengguna media sosial tempatan.

Gambar itu mencetuskan pelbagai reaksi akibat kesalahan yang ditunjukkan adalah amat jelas di mana posisi atau kedudukan makmum iaitu si pengantin perempuan yang dikatakan kurang tepat dari segi syarak.

Selain itu potongan gaun pengantin perempun yang digunakan untuk bersolat juga adalah agak ketat sehingga memaparkan jelas bentuk tubuh pinggulnya sendiri apatah lagi terbuka dipandang bukan muhrim.

Pesan Buat Pengantin, TOLONG Jangan Buat Macam Ni!!

Memang memakai telekung bukan benda wajib, namun bagi wanita, pakaian untuk solat mestilah longgar dan tidak menampakkan secara nyata rupa bentuk tubuh badan demi mengelakkan bahaya fitnah mata.

Bak kata seorang netizen yang beri komen pedas terhadap gambar itu.

Suami bayar mas kahwin, lelaki lain yang jamu mata free.. Tu namenye belanja, ulas seorang pengguna hanya dikenali Wan Mohamad Fadhli.

Bukan niat kami untuk menjatuhkan maruah individu tersebut, namun perkara seperti ini yang mungkin pernah berlaku adalah sebenarnya pengajaran bagi dijadikan renungan buat kita semua bersama agar tidak berulang lagi.

Di dalam kaedah tatatertib sembahyang, seorang suami yang mengimamkan isteri ketika bersolat jemaah harus berada di hadapan isteri dan kedudukan isteri pula mesti di belakang suami, bukannya di tepi suami.

Kedudukan di tepi imam itu adalah posisi lazim untuk seorang makmum lelaki jika solat dilakukan secara berdua manakala jika bertiga atau lebih, barisan saf adalah dalam keadaan lurus melintang panjang di belakang imam.

Seperti mana gambar yang ditunjukkan oleh personaliti terkenal, Ustaz Don mengenai kedudukan sebenar untuk bersolat jemaah bagi pasangan suami isteri berdua sahaja, inilah rupanya bentuk posisi yang betul.

Pesan Buat Pengantin, TOLONG Jangan Buat Macam Ni!!

Perkara ini turut dijelaskan lagi oleh pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus menerusi pertanyaan yang diajukan kepadanya mengenai kedudukan solat secara berjemaah antara suami dan isteri.

Pesan Buat Pengantin, TOLONG Jangan Buat Macam Ni!! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.