Sunday, August 23, 2015

Zahid jelaskan kenapa penderma memilih Malaysia

Zahid jelas sebab penderma pilih Malaysia

BATU PAHAT: Sikap Malaysia yang komited dalam mengekang keganasan, berpegang teguh kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah serta negara Islam sederhana dengan kewujudan masyarakat majmuk adalah tiga sebab penderma dari Asia Barat menyumbang dana politik RM2.6 bilion kepada Malaysia. 

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata sebab pertama penderma berkenaan memberikan dana itu adalah sebagai penghargaan kepada Malaysia ekoran kesungguhan mengekang keganasan.

"Saya sahkan derma itu dari Asia Barat sebab saya lihat dokumen itu dan berjumpa ketua pegawai pelaburan kepada penderma dan trustee (pemegang amanah) kewangan keluarga penderma itu. Saya tanya kenapa AS$700 juta didermakan kepada Malaysia.

"Saya tanya kenapa perlu dibantu UMNO dan Barisan Nasional (BN). Dia bagi tiga alasan iaitu pertama, kerana Malaysia cukup komited dalam operasi anti keganasan dan jelas Malaysia ada Undang-undang Pencegahan Keganasan (POTA), Kanun Keseksaan, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA), kerana kita tidak mahu ada pengganas yang ganggu," katanya. 

Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO berkata demikian semasa berucap merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Sri Gading di sini hari ini. Turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Sri Gading, Datuk Ab Aziz Kaprawi; Ketua Penerangan UMNO Johor, Datuk Samsulbari Jamali dan Ketua Wanita UMNO Johor, Datuk Sharifah Azizah Syed Zain.

Ahmad Zahid berkata, perkara kedua menurut penderma berkenaan adalah kerana Malaysia mengamalkan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan penderma berkenaan tidak mahu terdapat mazhab lain yang menyeleweng daripada sunah Rasullullah.

Menurut Ahmad Zahid, perkara ketiga adalah kerana komitmen yang jelas iaitu biarpun Malaysia adalah negara majmuk dan sederhana, namun, negara-negara Islam tetap mengiktiraf komitmen Malaysia yang memegang Sunnah Wal Jamaah.

"Saya melihat dokumen yang original (asal) bukan fotostat. 

Saya lihat juga dari segi pemindahan kewangan," tegas beliau. 

Ahmad Zahid berkata, pemindahan wang terbabit melalui pelbagai saluran dan syarikat kerana pihak penderma tidak mahu hanya satu cek dimasukkan ke dalam satu akaun menggunakan nama Datuk Seri Najib Razak untuk digunakan sebagai dana politik.

"Kalau ini dipertikaikan, bagaimana dana politik yang dipunyai oleh DAP, PKR dan PAS. Itu sebab Perdana Menteri (PM) cabar kepimpinan parti politik pembangkang, kalau mereka dedah sumber dana, PM juga sanggup dedah punca dana itu daripada mana," katanya. 

Ahmad Zahid bagaimanapun berkata, setakat ini cabaran itu belum bersambut kerana pembangkang takut untuk mendedahkan daripada sumber mana dana politik mereka diperoleh.

Katanya, beliau menyatakan dan mendedahkan perkara terbabit bagi mengelakkan kekaburan ramai dengan isu dana berkenaan, sekali gus mengelakkan fitnah terutamanya yang berleluasa di media sosial dan media barat.

Beliau berkata, fitnah sudah seolah-olah menjadi makanan sejak zaman pentadbiran perdana menteri terdahulu dan ia semakin berleluasa menerusi internet ketika zaman pentadbiran Najib ketika ini.

 Katanya, penjelasan terbabit juga sebagai pencerahan, sekali gus menunjukkan tiada penyelewengan daripada Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) sebaliknya wang derma keluarga Asia Barat.

"Kalau kita kena fitnah, bagaimana kita rasa. Sebab itu Tan Sri Abu Kassim (Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dihantar pergi berjumpa penderma berkenaan dan sahkan tiada rasuah dilakukan sebaliknya dana terbabit 100 peratus didermakan oleh keluarga dari Asia Barat berkenaan," katanya.

-BERNAMA

Zahid jelaskan kenapa penderma memilih Malaysia Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.