Sunday, August 23, 2015

Rykarl Iskandar Berhenti Sekolah Kerana Tidak Tahan Di Ejek Rakan

Rykarl Iskandar

PETALING JAYA: Pelakon kanak-kanak iaitu Rykarl Iskandar memberitahu dia sudah berhenti belajar di sekolah sejak awal tahun ini dan beralih kepada pembelajaran dari rumah atau home schooling.

Rykarl, 10, berkata, dia mengambil keputusan itu selepas tidak tahan diejek oleh rakan-rakan sekolahnya sehingga menggangu konsentrasi pembelajaran hanya kerana dia seorang pelakon.
"Saya sering menjadi mangsa ejekan rakan-rakan di sekolah hanya kerana saya seorang pelakon sehingga menyebabkan fokus saya terhadap pelajaran terganggu. 
"Atas sebab itu saya berhenti sekolah dan belajar secara 'home schooling' sejak awal tahun ini," katanya.
Rykarl sebelum ini bersekolah di Sekolah Rendah Islam Seri Pintar Al-Amin, Bandar Sunway dekat sini.

Dalam pada itu, Rykral berkata, walaupun pada awalnya dia agak kekok belajar dari rumah tetapi lama kelamaan dia semakin selesa.

Jelasnya, menerusi kaedah itu dia mampu membahagikan masa terhadap kerjaya sebagai pelakon dan pelajaran tanpa perlu bimbang tidak dapat hadir ke sekolah jika sibuk di lokasi penggambaran.
"Guru akan datang ke rumah tiga kali seminggu dan kadang-kala lebih dari itu untuk mengajar saya walaupun pada awalnya sedikit kekok. 
"Alhamdulillah pembahagian masa juga semakin terurus kerana belajar di rumah lebih fleksible bersesuaian dengan jadual penggambaran," katanya.
Dalam perkembangan lain, Rykarl berkata, dia kini sedang sibuk di lokasi drama bersiri terbaharunya berjudul Karipap Cinta.

Dia juga calon top 5 Festival Filem Malaysia ke 27 (FFM 27 ) yang bakal berlangsung pada 5 September depan bagi kategori Pelakon Kanak-Kanak Terbaik menerusi filem Lelaki Harapan Dunia.

Rykarl Iskandar Berhenti Sekolah Kerana Tidak Tahan Di Ejek Rakan Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.